Acumulatori STIHL: cum ii utilizezi pentru o viata lunga si putere maxima

In Romania “asaltul” utilajelor pe acumulatori STIHL abia a inceput. Utilajele usoare, compacte si puternice cum sunt miniferastraul GTA 26 sau foarfeca de gard viu cu 2 capete de taiere HSA 26 abia prind avant, iar publicul cunoscator le apreciaza datorita caracteristicilor lor: putere, rezistenta si eficienta.

Motoferastraiele precum MSA 120 C-B , motocoasa FSA 90 sau masina de gazon Viking MA 235 sunt iubite atat de amatori cat si de profesionisti, datorita beneficiilor evidente: mai putin zgomot, vibratii reduse si zero noxe!

Utilajele pe acumulatori STIHL sunt minunate pentru lucrul in zonele aglometare, urbane si periurbane, unde zgomotul si poluarea trebuie tinute sub control.

Daca ai luat deja decizia de a investi intr-un utilaj STIHL pe acumulator sau detii deja unul, ai mai mult decat un mijloc de a scoate tot ce se poate de la el si de a te folosi la maxim de puterea acumulatorilor STIHL.

Sa vedem cum.

Utilajele curate consuma mai putina energie

Utilajele pastrate in bune conditii, curatate si inspectate atent dupa fiecare utilizare, vor consuma intotdeauna energia in mod optim. Asigura-te ca toate partile utilajului tau sunt originale, curate, intretinute si unse corect.

Nu folosi acumulatori afectati de umezeala

Acumulatorii pot ajunge sa fie afectati de umezela fie din cauza felului in care au fost depozitati (spatii umede din cauza precipitatiilor sau a condensului), fie din cauza modului de utilizare – in timpul ploii de pilda.

Nu folosi acumulatorul pana ce nu este complet uscat!

Daca este accidental stropit cu apa sau noroi, opreste utilajul, scoate acumulatorul, sterge-l temeinic si lasa-l sa se usuce bine un timp. La fel procedeaza si cu incarcatorul: sterge cu o carpa moale orice urma de umezeala si mai lasa sa treaca un timp pana ce se va usca complet.

Asigura-te ca punctele de contact ale bateriei nu ajung in contact cu nimic de metal!

Incarca acumulatorul corect

Acumulatorii STIHL se incarca optim, daca temperature exterioara este intre 0°C si 40°C. Acumulatorii nu se vor incarca correct daca temperature exterioara este mai mare sau mai mica de atat.

Acumulatorii AL 300 si AL 500 au incluse sisteme de racire proprii, care racoresc acumulatorul in timpul incarcarii.

Ce inseamna LED-urile de pe acumulatorul tau

Citeste cartea tehnica! LED-urile de pe bateria ta indica stadiul de incarcare, iar in unele cazuri indica si problemele tehnice!

Daca LED-urile sunt rosii in loc de verde, asta poate insemna:

  • 1 LED rosu = bateria este prea rece sau prea fierbinte. Daca e prea rece, tine-o o perioada la caldura intr-un spatiu locuit. Daca e prea fierbinte, trebuie lasata sa se raceasca.
  • Trei LED-uri rosii aprinse continuu, inseamna ca utilajul este prea incins. Fa o pauza.
  • Trei LED-uri rosii care se aprind intermintent inseamna ca este o problema ca utilajul. Mergi intr-un service STIHL.

Fiecare utilaj STIHL are o carte tehnica ce include astfel de specificatii. Citeste-o si vei sti ce sa faci in fiecare caz.

Depozitarea acumulatorului STIHL

STIHL ne sfatuieste sa nu pastram niciodata acumulatorul montat pe utilaj.

Dupa fiecare utilizare, scoate acumulatorul din utilaj si pastreaza-l intr-un loc uscat si curat, ferit de razele directe ale soarelui si de umezeala. Un dulap sau o cutie uscata, intr-o camera cu temperatura constanta este ideal. Temperaturile exterioare este indicat sa se afla intre -10°C si  50°C.

Daca nu ai intentia sa folosesti utilajul STIHL pe acumulatori pentru o perioada mai lunga sau esti in extrasezon, STIHL sugereaza pastrarea acumultorului in conditii de incarcare 40-60%.

Stiai ca un acumulator STIHL se poate folosi la mai multe utilaje?

Uite aici lista cu acumulatorii si utilajele compatibile.

Citește și despre...