Cum tai lemnul de foc în siguranță. Cum se folosește motoferăstrăul iarna

Să tai lemnul de foc nu este ușor și nici nu este o treabă de 10 minute. Folosești un utilaj puternic, cu lanț rapid și periculos, pe care îl aplici pe butuci grei (de sute, poate peste 1000 kg), așa că un set minim de cunoștinte este absolut necesar.

Mai jos, vezi cum se procedează ca să poți lucra rapid și sigur la tăierea lemnului de foc. 

Cum se taie în siguranță lemnul de foc

 1. Trunchiul pe care îl tai să nu se afle urcat peste alte trunchiuri, ci direct pe sol.
 2. Marchează locurile unde vei tăia trunchiul: lungimea buturugii depinde de mărimea sobei / arzătorului în care va intra lemnul crăpat.
 3. Pornește motoferăstrăul și lasă-l să se încălzească la relanti circa 1 minut. Începe să tai pe marcaje.
 4. Mișcă lama ușor pe măsură ce pătrunde în lemn și ai grijă să nu mergi până la pământ: taie doar 3 sferturi din diametrul bușteanului, pentru a nu strica lanțul în contact cu solul.
 5. Întoarce bușteanul astfel încât să expui complet părțile netăiate. Folosește-te de o pârghie sigură și rezistentă, cum este o țapină sau o rangă de fier. Nu o bucată de lemn, poate plesni!
 6. Continuă să tai până ce buturugile se separă complet de trunchi.

Cum se folosește și se întreține motoferăstrăul pe timp de iarnă

 1. Motoferăstrăul tău are 2 moduri de operare: VARĂ și IARNĂ. Vezi aici cum se face trecerea motoferastraului de la vară la iarnă și invers. Această modificare se face pentru a evita înghețarea carburatorului.
 2. Păstrează zona respectivă curată: după fiecare utilizate îndepărtează zăpada și rumegușul de pe capacul de protecție, pentru a nu îngheța acolo.
 3. Curăță frâna lanțului mai des decât de obicei.
 4. Curăță zăpadă și impuritățile de lângă capacul rezervorului înainte a alimenta.
 5. Butonul de accelerație trebuie să se miște liber și să nu pătrundă pe lângă el zăpadă, rumeguș sau noroi.
 6. Admisia de aer trebuie verificată și păstrată liberă și curată pentru că motorul să funcționeze în parametri. Ai grijă ca hainele tale groase să nu blocheze admisia de aer în timp ce lucrezi.
 7. Folosește numai combustibili și lubrifiați de calitate!
 8. După fiecare utilizare motoferăstrăul tău trebuie curățat complet, rezervorul golit și trebuie păstrat într-un spațiu ferit de umezeală.

Cel mai utilizat și testat motoferăstrău STIHL pentru tăierea lemnului de foc și pentru treburile casnice este STIHL MS 231.

Citește și despre...