Când temperaturile încep să scadă sub 5 grade Celsius, este momentul să treci motoferăstrăul STIHL pe modul de iarnă, pentru a profita la maxim de ceea ce are să-ți ofere tehnologia.
Ce înseamnă asta? Vezi mai jos.
Motoferăstrăul tău STIHL are 2 moduri de operare: VARĂ și IARNĂ.
- Când temperaturile tind spre 0 grade este momentul să-l treci pe modul de iarnă, modificând clăpița de admisie a aerului cald dinspre cilindru spre carburator. Această modificare se face pentru a evita înghețarea carburatorului.
- Păstrează zona respectivă curată: după fiecare utilizate îndepărtează zăpada și rumegușul de pe capacul de protecție, pentru a nu îngheța acolo.
- Curăță frâna lanțului mai des decât de obicei.
- Curăță zăpada și impuritățile de lângă capacul rezervorului înainte a alimenta.
- Butonul de accelerație trebuie să se miște liber și să nu pătrundă pe lângă el zăpadă, rumeguș sau noroi.
- Admisia de aer trebuie verificată și păstrată liberă și curată pentru că motorul să funcționeze în parametri. Ai grijă ca hainele tale groase să nu blocheze admisia de aer în timp ce lucrezi.
- Folosește numai combustibili și lubrifiați de calitate!
- După fiecare utilizare motoferăstrăul tău trebuie curățat complet, rezervorul golit și trebuie păstrat într-un spațiu ferit de umezeală.
Așa, respectând niște reguli minime de întreținere, vei lucra în siguranță toată iarna și motoferăstrăul tău va avea viață lungă.
Cum se face trecerea motoferăstrăului STIHL la modul de iarnă
Problema la temperaturi foarte scăzute este că poate îngheța carburatorul motoferăstrăului. Acest lucru se poate evita mutând sau inversând poziția unei piese mici din interiorul motorului, astfel încât aerul cald de la motor să ajungă să încălzească carburatorul. Astfel se asigură funcționarea în parametri și pornirea ușoară a motorului chiar și la temperaturi de îngheț.
Desigur, respectiva piesă trebuie inversată primăvara, când carburatorul nu are nevoie de încălzirea suplimentară de la motor – este cald afară.
Piesa respectivă se află sub carcasa motorului, în fața carburatorului, poziționată ca în imaginea de mai jos. Se scoate cu mâna sau cu o șurubelniță. Nu este la fel de ușor ca apăsarea pe un întrerupător, așa că dacă crezi că nu te poți descurca, mergi la cel mai apropiat service STIHL.
Pe timp de iarnă, chiar dacă clăpița este în lăcașul ei, admisia de aer trebuie să fie liberă. Clăpița are un orificiu exact pentru asta – vezi imaginea de mai jos. Pe timp de vară, poziția clăpiței trebuie inversată, astfel încât admisia de aer să fie blocată.
